Städa kontoret säkert under corona

I takt med att det nya året tar fart börjar allt fler återvända till sina arbeten – vilket betyder en förhöjd risk för ökad smittspridning. Med regelbunden och noggrann kontorsstädning går det dock att göra skillnad, och få fler att känna sig trygga på jobbet.

Ett rent och välstädat kontor är alltid viktigt för såväl trivseln på arbetsplatsen som medarbetarnas hälsa och företagets anseende. I virustider bör förstås kontorsstädning prioriteras än mer, men hur städar man egentligen riktigt effektivt och säkert? Nedan följer våra bästa tips på coronasäker städning för kontor och arbetsplatser. 

 

Hur städar man kontoret på ett coronasäkert sätt?

De allra flesta företag väljer att outsourca sin kontorsstädning till en professionell städfirma. Framförallt för att det är mer tidseffektivt, och således mer kostnadseffektivt. Sköter man städningen på egen hand kan det dock vara välkommet med bra tips om hur man kan göra det ännu bättre och ännu säkrare, i synnerhet i dessa tider. 

Ett systematiskt arbetssätt, bra (men skonsamma) produkter samt noggrannhet kring såväl själva städmomenten som byte av trasor, moppar, handskar och dylikt är a och o för en säker och effektiv städning. 

Följande är bra att tänka på för en mer coronasäker kontorsstädning:

  • Ett städschema över vad som ska städas och när underlättar. Gemensamma utrymmen som kök och toaletter kan till exempel behöva städas oftare än de enskilda kontoren.
  • Engångshandskar bör användas under städningen, och bytas ofta 
  • Städningen bör göras när det är så få människor som möjligt på kontoret – förslagsvis tidig morgon och/eller sen eftermiddag om möjligt. 
  • Effektiva rengöringsmedel som är skonsamma mot människor och miljö är alltid att föredra
  • Viktigt att hålla avstånd 
  • Regelbunden vädring är bra för inomhusluften
  • Utsatta kontaktytor behöver rengöras extra noggrant –  såsom strömbrytare, handtag och knappar på kaffeautomater
  • Trasor, moppar och handdukar bör bytas ofta 

Hitta vad som fungerar för er

Effektiv kontorsstädning är som sagt extra viktigt i tider som dessa, men lika viktigt är det också att ni som arbetar på kontoret känner er trygga med att gå till jobbet. Professionell kontorsstädning av en städfirma garanterar att det blir gjort både snabbt och effektivt, men det innebär också att en eller flera utomstående personer kommer att besöka er arbetsplats regelbundet – det vill säga städpersonalen. 

För att det ska känna tryggt för både er på kontoret och den städpersonal som kommer är det således bra att hitta en rutin som fungerar för alla parter. Kanske skulle det kännas bäst om samma städare kom varje gång? Är morgon eller eftermiddag bäst om man ser till när det är som minst folk på plats? 

Det kan vara lätt hänt att låta städningen flyta på som tidigare utan att reflektera över om nya rutiner behövs. Speciella tider kräver dock speciella åtgärder. Att prioritera och anpassa kontorsstädningen höjer såväl hygienfaktorn på jobbet, som trygghetskänslan hos medarbetarna. Lika viktiga bägge två.

Med dessa tips vill vi på Stockholms Allstäd passa på att önska en god – och förhoppningsvis friskare – fortsättning på det nya året! 

 

FAQ

Behöver alla ytor på ett kontor städas lika ofta?

Det kan variera mellan olika arbetsplatser. Ofta städas alla ytor och utrymmen på samma gång, men ibland kan det behövas extra städning av exempelvis toaletter. 

Bör ett kontor städas även om alla jobbar hemifrån?

Ja, regelbunden städning är ändå att rekommendera. 

Krävs någon särskild städutrustning så här i pandemitider?

Nej. Noggrann städning med vanliga redskap och vanlig utrustning räcker bra. 

0
Feed

Adress

Jenny Linds gata 10

129 52 Hägersten
Hitta hit

Viktig information angående GDPR: Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Stockholms Allstäd AB aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Stockholms Allstäd AB.