Planera trappstädningen säkert

Entréer och trapphus behöver städas både ofta och noggrant för att miljön ska kännas såväl fräsch och hygienisk, som trevlig och välkomnande. För att undvika städning på de tider då det är som mest genomströmning av människor är det dock viktigt att planera och schemalägga trappstädningen på ett bra sätt.

Rena trappor och en välkomnande entrémiljö är viktigt i såväl bostadshus och offentliga fastigheter, som företagsbyggnader och kontorslokaler. Detta har inte minst blivit tydligt det senaste året, då kraven på god hygien och noggrann renhållning har skärpts rejält. 

Trappuppgångar är extra utsatta miljöer då det ofta är många människor som rör sig in och ut där under en dag. Många människor som tar i porthandtag, trycker på hissknappar, drar in smuts och skräp under skorna och rör vid ledstängerna i trapporna. Regelbunden trappstädning bör därför vara en hög prioritet för alla fastighetsägare – oavsett vilken typ av byggnad det rör sig om. 

Att hitta bästa tiden för städningen kan dock vara lättare sagt än gjort. Nedan finner ni några tips på hur man kan tänka när man ska planera in trappstädning så att det blir både säkert och effektivt. 

 

När är bästa tiden att städa trappor?

Bästa tiden att städa trappor är förstås när så få människor som möjligt rör sig i trapphuset. Ofta tidig morgon eller på förmiddagen, men det kan se väldigt olika ut för olika byggnader. I flerfamiljshus är det vanligtvis kanske mest spring under morgon- och kvällstid när folk ska till och från jobb och skola. I företagslokaler och olika typer av offentliga byggnader kan det istället vara mer rörelse under dagtid. 

Följande är bra att fundera över när trappstädning ska planeras:

  • Vilken tid på dagen är det som lugnast i entrén och trapphuset?
  • Hur ofta behövs trappstädning i er fastighet?
  • Ser behovet likadant ut under både sommarhalvåret och vinterhalvåret – eller kan det behövas mer frekvent städning under hösten och vintern?

För att trappstädningen inte bara ska vara ordentlig och effektiv utan även säker är det också bra att:

  • Vidta nödvändiga åtgärder för att minska smittspridning – såsom desinficering av särskilt utsatta kontaktytor som handtag och hissknappar
  • Använda skonsamma, allergivänliga rengöringsmedel utan för stark doft

Vanligast är att man i flerfamiljshus, företagsbyggnader och offentliga fastigheter låter en professionell städfirma ombesörja trappstädningen. Om så är fallet även hos er – stäm av att bra hygienrutiner följs och att starka rengöringsmedel undviks. 

 

Informera om städningen

Att informera de boende eller andra som regelbundet rör sig i trapphuset om när städningen sker är ett bra tips för att underlätta renhållningen. En lapp på anslagstavlan i entrén eller en notis i ett månadsbrev brukar räcka bra. Vet alla om vilka dagar i veckan och vilken tid på dagen som trapporna städas kan man hjälpas åt att hålla undan i porten och ta bort eventuella cyklar och barnvagnar som annars står i vägen. 

Slutligen tipsar vi om att läsa mer om trappstädning här på Stockholms Allstäds hemsida. 

Önskas ett prisförslag på städning i ert trapphus är ni varmt välkomna att kontakta oss!

 

FAQ

Ingår städning av hiss i en trappstädning?

Vid en komplett trappstädning ingår vanligen också hisstädning om hiss finns i porten. 

Kräver offentliga byggnader och företag mer frekvent trappstädning än bostadshus?

Behovet ser olika ut för olika lokaler, men byggnader där mycket folk rör sig i trapporna varje dag behöver oftast städas mer frekvent. 

Måste porten låsas under städning?

Nej. Byggnaden kan vara öppen som vanligt under tiden städningen pågår. 

0
Feed