Kontorsstädning under Covid-19

Första halvan av 2020 kan bäst beskrivas som en märklig och turbulent tid av oro, osäkerhet och rädsla. En tid då vi alla tvingats förlika oss med en ny typ av verklighet, och att världen som vi känner den inte riktigt ser ut som förr. Att ställa om och både tänka och agera annorlunda är många gånger mycket lättare sagt än gjort. Situationen med Covid-19 har emellertid gjort det nödvändigt för oss alla att anamma förändringar och ta till en del extraordinära åtgärder – såväl för hur vi umgås med varandra, som hur vi håller miljöerna omkring oss ordentligt rena och hygieniska.

Med detta inlägg hoppas vi kunna göra de nödvändiga förändringarna lite enklare för er. Dels genom att berätta lite om hur vi på Stockholms Allstäd har ändrat våra rutiner för att möta den här nya situationen, men också genom att ge tips och råd om vad ni själva kan tänka på  vid städning av kontoret. 

 

Så arbetar vi förebyggande

Rena, fräscha och välstädade kontor är förstås alltid viktigt för såväl medarbetarnas välbefinnande och trivsel, som för det intryck ett företag förmedlar till externa besökare. Under speciella tider som dessa, är dock kraven på renhållning och hygien än mer strikta. På Stockholms Allstäd håller vi oss ständigt uppdaterade kring Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och har utökat våra redan noggranna rutiner för kontorsstädning enligt följande:

  • Endast frisk personal tillåts arbeta. Medarbetare som känner minsta symtom på smitta stannar hemma.
  • Utökad rengöring och desinficering av extra utsatta kontaktytor såsom dörr- och skåphandtag, handledare, knappar på kaffeautomater, strömbrytare, hissknappar, tangentbord, spolknappar o s v.
  • Plasthandskar används under hela städningen och byts frekvent mellan rum och moment.
  • Samtliga städredskap rengörs noggrant före och efter varje städtillfälle. 

 

Tips om åtgärder för en tryggare arbetsplats under Covid-19

Regelbunden, professionell städning av ett kontors samtliga utrymmen är en viktig och nödvändig åtgärd för att förhindra smittspridning på en arbetsplats. Desto mer effektivt blir det dock om medarbetarna själva också tar för vana att vara extra noggranna med renlighet och hygien då de vistas på kontoret. Här kommer några enkla tips och råd om vad man själv kan göra för att hålla arbetsplatsen så ren och hygienisk som möjligt även mellan städtillfällen:

  • Tvätta händerna ofta och använd handsprit. '
  • Rengör kontaktytor som tangentbord, mus och telefon med desinficerande våtservetter för engångsbruk, gärna flera gånger per dag.
  • Torka av skrivbordsytor samt armstöd på skrivbordsstolar
  • Gemensamt ansvara för att flera gånger dagligen rengöra knappar på kaffeautomater, handtag på dörrar och skåpluckor, skrivare/kopiator samt andra ytor som vidrörs av många under en arbetsdag. 
  • Använd pappershanddukar för engångsbruk i kök och på toaletter.

 

Tillsammans kan vi förhindra ökad smittspridning

Att visa hänsyn till varandra och tillsammans ta ansvar för att skydda både sina kollegor och sig själv från smitta, är minst lika viktigt som strikta hygienåtgärder och utökad kontorsstädning. En trygg, hälsosam och respektfull arbetsmiljö är på många sätt viktigare nu än någonsin tidigare. Och det behöver faktiskt inte vara så svårt. Med bra och tydlig kommunikation gentemot både medarbetare, kunder och leverantörer kan man komma långt. För dialoger om vad som gäller kring såväl hygien och städning av kontoret, som hur man visar hänsyn och agerar vid eventuella symtom. Med sådana förhållandevis enkla åtgärder kan vi alla göra skillnad för att smittspridningen ska minska, och att färre ska behöva drabbas. 

 

FAQ

Hur kan vi själva förbättra städrutinerna?

Ett bra sätt är att göra ett städschema och göra skriftliga instruktioner som personalen kan följa.

Hur ofta behöver man städa ett kontor under Covid-19?

I lokaler där det rör sig många människor bör man städa dagligen. Det är viktigt att torka av och rengöra kontaktytor ofta och noggrant.

Vad kostar det att anlita Stockholms Allstäd för kontorsstädning?

Vi har flexibla lösningar så vi kan anpassa kontorsstädningen enligt ditt företags behov. Det innebär att du betalar för de tjänster du behöver vilket är prisvärt.

0
Feed

Adress

Jenny Linds gata 10

129 52 Hägersten
Hitta hit

Viktig information angående GDPR: Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Stockholms Allstäd AB aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Stockholms Allstäd AB.