Håll mattorna rena

Rena och fräscha mattor gör stor skillnad för intrycket av ett helt rum och bidrar dessutom till att mattorna nöts mindre och håller längre. Men hur ofta bör mattor rengöras egentligen – och är det skillnad mellan massproducerade syntetmattor, klassiska trasmattor och handtuftade dyrgripar?

Att inreda med mattor är ett bra sätt att skapa en mer ombonad och trivsam miljö hemma. För att mattorna ska hålla länge och se bra ut gäller det dock att man regelbundet städar och håller efter dem med dammsugning, tvätt och avlägsning av fläckar. Moment som inte sällan skjuts upp eller glöms bort men som gör stor skillnad – både för estetiken, inomhusklimatet (och plånboken när man slipper köpa nya). 

Har du nyligen investerat i en vacker matta men känner dig osäker på hur du bäst ska sköta om den? Eller har du ett gäng trötta och solkiga mattor som är i stort behov av en uppfräschning? Här kommer våra bästa proffstips på hur man underhåller mattor, och ser till att de håller sig fina riktigt länge. 

 

Bästa sättet att rengöra mattor 

Hur ofta man bör städa sina mattor beror på vilken miljö de används i, om man till exempel har småbarn eller husdjur hemma samt vilket material mattorna är gjorda av. Syntetmattor är vanligtvis lite mer slittåliga och många trasmattor kan faktiskt tvättas i maskin – men dyrare, handgjorda mattor av till exempel ull kräver i regel lite mer omsorg. 

Generella städtips för mattor:

Dammsugning av mattor
Enkelt men effektivt, och gärna något som bör göras åtminstone varje vecka. Någon särskild dammsugare behövs inte, men var noggrann med att dammsuga i alla riktningar samt både ovan- och undersidan. Har din matta fransar kan dessa borstas försiktigt efteråt. 

Fläckborttagning
Att det blir fläckar på en matta är nästintill oundvikligt, men agerar du snabbt går det oftast att få bort det mesta. Till och med spill av rödvin, choklad, fettfläckar och annat knepigt. För nytillkomna fläckar gäller det att fort suga upp vätskan med en handduk eller trasa – men gnugga inte. Använd sparsamt med rengöringsmedel alternativt bubbelvatten eller diskmedel, och torka därefter ordentligt torrt. 

Tvätt av mattor
Mattvätt av vävda mattor kan göras för hand med en mjuk borste, såpa eller textilschampo alternativt med hjälp av en textilvårdsmaskin. På vissa tåligare mattor går det även bra att använda en vanlig högtryckstvätt för att spola av och göra rent på djupet. Häng sedan upp på tork, och räkna med att det tar minst ett par dagar innan du kan lägga ut dem igen. 

 

Värt att leja bort mattvätt?

Enligt somliga absolut, enligt andra absolut inte. Mattvätt i sig är egentligen varken särskilt svårt eller jobbigt – men det gäller att man håller efter och gör det regelbundet. Har det gått väldigt lång tid sedan du senast tvättade dina mattor – eller om det kanske till och med aldrig hänt överhuvudtaget – kan det vara skönt att anlita proffshjälp. Likaså om du inte har tid, lust eller ork utan hellre vill lägga din tid på annat förstås. Att låta en städfirma ta hand om mattvätten kan många gånger vara en vardagslyx väl värd att unna sig.  

Vill du veta mer om tjänsten mattvätt hos oss på Stockholms Allstäd? Ring eller skicka ett mail så berättar vi mer!

 

FAQ

Behöver man piska mattor?

Nej, dammsugning räcker gott och väl. En del mattor kan även bli förstörda av piskning då slitningar kan uppstå.

Kan man kemtvätta mattor?

Vissa mattor kan kemtvättas, men i regel är det inte att rekommendera.

Vad ska man tänka på när man tvättar mattor i maskin?

Använd ett milt tvättmedel, tvätta på låg temperatur och undvik centrifugering samt torktumling.

0
Feed

Adress

Jenny Linds gata 10

129 52 Hägersten
Hitta hit

Viktig information angående GDPR: Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Stockholms Allstäd AB aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Stockholms Allstäd AB.