Vad är en byggstädning?

Nybyggnationer, ombyggnationer och renoveringar ger fina resultat när allt är klart – men vägen dit är ofta både dammig, smutsig och skräpig. En avslutande byggstädning är därför mer eller mindre ett måste som en sista touch, men vad ingår och varför är det viktigt?

Alla som någon gång arbetat på ett bygge, renoverat hemma, målat om en vägg eller varit med om en ombyggnation på arbetsplatsen vet att byggnadsarbeten skräpar ned – rejält. Såväl större som mindre projekt. Dels samlas restmaterial och bråte på hög, men framförallt bildas också en hel del slip- och byggdamm som har en tendens att leta sig in precis överallt – och som en vanlig storstädning inte råder bot på.  

För att få ett rent, fräscht och 100% färdigt resultat efter en byggnation, ett stambyte eller en renovering är det viktigt att en ordentlig byggstädning görs före den avslutande finstädningen. En vanlig missuppfattning är att en byggstädning mer eller mindre är samma sak som en vanlig storstädning – men det finns vissa viktiga skillnader.

 

Vad gör en städfirma när de byggstädar?

Vilka moment som ingår i en ordinarie byggstädning kan skilja sig åt mellan olika städfirmor, men rent generellt omfattar en grundläggande byggstädning främst:

  • Bortforsling av bråte och överblivet byggmaterial såsom gipsskivor, tejprester, reglar och dylikt
  • Grovdammsugning och avtorkning av väggar

En grundläggande byggstädning syftar främst till att ge en besiktningsman möjlighet att komma åt och inspektera (om det ska göras), medan betydligt fler moment och noggrannare rengöring måste till inför möblering och inflytt. 

Har ni byggt om, byggt nytt eller renoverat hemma eller på arbetsplatsen krävs förutom en grovstädning likt ovan också en finare byggstädning med noggrannare rengöring av golv, väggar, ytor samt fönster innan rummet eller lokalerna kan börja inredas och användas. En så kallad finstädning, eller avslutande städning. 

Går det att klara av en byggstädning på egen hand? I regel är en städfirma faktiskt att föredra. En fackmannamässig byggstädning kräver kunskap och erfarenhet, samt städutrustning som dels är tillräckligt kraftfull och effektiv men som också tål slipdamm och annan grov smuts. För privatpersoner finns dessutom möjlighet att nyttja antingen RUT- eller ROT-avdrag för en byggstädning. 

 

Därför är noggrann byggstädning viktigt

Lusten att inreda och möblera är oftast stor efter en färdig renovering eller ombyggnation – helst vill man börja innan det sista penseldraget med färg knappt hunnit torka, eller hur? Att slarva med efterföljande byggstädning (och finstädning) kan dock ge trista konsekvenser i längden.

Till att börja med riskerar förstås möbler, mattor och annan inredning att smutsas ned, men framförallt är kvarliggande byggdamm inte särskilt hälsosamt. Många gånger letar det sig in i skrymslen och vrår man inte trodde var möjliga, varför det oftast är både säkrast och mest effektivt att ta hjälp av en städfirma med kompetens och utrustning att utföra professionell byggstädning. Dessutom är det förstås mer bekvämt och ger tid över till annat – som att planera inredning och möblering till exempel.  

Stockholms Allstäd utför professionell byggstädning på uppdrag av både privatpersoner och företag. Önskas ett kostnadsförslag, eller om ni har några frågor kring byggstädning, är ni varmt välkomna att fylla i ett kontaktformulär på vår hemsida, så hör vi av oss. 

 

FAQ

Hur lång tid tar en byggstädning?

Det beror på lokalens och arbetets omfattning. Kontakta oss gärna för offert om tid och kostnad för just ditt projekt.

I vilka områden utför Stockholms Allstäd byggstädning?

Vi åtar oss uppdrag inom hela Stockholm med omnejd.

Vilken typ av skräp och bråte ingår i bortforslingen?

Allt slags bygg- och restmaterial forslas bort – till exempel gipsskivor, sladdar, tejprester, reglar, spik, skruv, skyddspapp/plast och så vidare. 

0
Feed

Adress

Jenny Linds gata 10

129 52 Hägersten
Hitta hit

Viktig information angående GDPR: Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Stockholms Allstäd AB aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Stockholms Allstäd AB.