Tips inför flyttstädningen

Är du på väg att byta bostad? Gratulerar – då har du en spännande tid framför dig med allt vad det innebär att skapa ett nytt hem. Innan det blir dags att stänga dörren om det gamla, lämna över nycklarna och blicka framåt måste det dock flyttstädas. Ett moment som ofta visar sig vara mycket mer omfattande än vad många först tror, och som faktiskt kan ta udden av även den bästa flyttpeppen. 

Alla som någon gång har flyttat till en ny bostad vet att det är en ganska krävande process. Kartonger ska packas och packas upp, ett helt bohag med möbler och prylar ska transporteras, adresser ska ändras och sist men inte minst – den gamla bostaden ska förstås städas ur. Och det med besked. En flyttstädning är mycket mer omfattande än en vanlig storstädning, varför det ofta är just städningen många bävar som mest inför i samband med en flytt. Men det går att göra det hela lite smidigare och lite mer effektivt. 

 

Gör en checklista inför flyttstädningen

Väljer du att ordna med flyttstädningen på egen hand är organisering och strukturering av arbetet en bra början. Att bara städa på måfå här och där blir sällan särskilt effektivt, och risken finns att man missar något utrymme eller städar något två gånger. Gör gärna en checklista över vilka moment som ska utföras, i vilken ordning och kanske till och med vem som ska göra vad om ni är flera som hjälps åt. Bocka av vart eftersom det blir klart för en bra överblick. 

 

Moment som bör ingå i en flyttstädning:

  • Grundlig rengöring av all fast interiör i alla rum, såväl inuti som utanpå
  • Rengöring av fönster och eventuella persienner
  • Rengöring av element
  • Dammsugning av golv och väggar
  • Våttorkning av golvytor
  • Noggrann rengöring av ventiler, strömbrytare, elskåp och golvbrunnar
  • Avtorkning av listar, dörrkarmar, fönsterkarmar, handtag
  • Fullständig rengöring av kök och badrum

 

När bör en flyttstädning ske?

Helst så nära som möjligt inpå överlämningen av nycklarna. Då vet man säkert att bostaden verkligen är ren och fräsch när de nya ägarna tar över. Undvik helst att städa långt i förväg, även om du själv har flyttat ut tidigare och bostaden står tom. Risken är nämligen stor att du tvingas göras om hela proceduren, eftersom det på några veckor förmodligen hinner bli ganska dammigt igen. 

 

Unna dig hjälp av en städfirma

Checklista, bra planering och många extra händer som är villiga att hjälpa till. Ibland har man varken tid eller lust med en flyttstädning ändå. För tid tar det. Idag väljer många att leja bort arbetet till en professionell städfirma istället. Visst kostar det en slant jämfört med att göra det själv, men tiden man får över kan för många vara nog så värdefull. Viktigast är att välja det som fungerar för just dig, så att du får ett så bra avslut som möjligt i gamla bostaden – och en så härlig början som möjligt i den nya. Vare sig det innebär egen städning, eller hjälp av en städfirma.

Ytterligare tips kring flyttstädning hittar du här på vår hemsida, där du även kan kika på vad som ingår i en flyttstädning hos oss på Stockholms Allstäd och hur du gör för att boka. 

 

FAQ

Ger flyttstädning rätt till RUT-avdrag?

Ja, flyttstädning ger dig rätt till RUT-avdrag.

Hur lång tid tar en flyttstädning?

Även här spelar förstås ytan roll, men räkna med en halv till en hel dag.

Hur mycket kostar en flyttstädning?

Priset varierar utifrån bostadens storlek. Kontakta oss gärna för en offert.

0
Feed

Adress

Jenny Linds gata 10

129 52 Hägersten
Hitta hit

Viktig information angående GDPR: Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Stockholms Allstäd AB aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Stockholms Allstäd AB.