Tips för bättre hygien på arbetsplatsen

Tänk dig kontoret där inget fungerar och ingen funderar så mycket över vare sig organisation, hygien eller att hålla efter utrymmena. Där sitter Stellan vid sitt skrivbord i hörnet och snörvlar. Han hade redan igår fyllt sin papperskorg med snorpapper. Nu är den överfull och hans små pappersknyten bara studsar ner på golvet och drar iväg. Någon läste någon gång om att man någon gång gjort en kontroll av ventilationen – men ingen minns vem och när. Men alla är nog överens om att den inte fungerar. Det skulle finnas en firma på andra sidan Stockholm som fixade sådant, men telefonnumret har försvunnit. Ingen bryr sig och ingen orkar. Vi är säkra på att detta kontor inte var ert. Men alla kontor i Stockholm kan bli bättre på något, och förbättra hygien och miljö.

Med hjälp av ökad medvetenhet om hur bakterier och virus sprider sig i en storstad som Stockholm i allmänhet – och på ett kontor i Stockholm i synnerhet – kan vi alla hjälpas åt att minska varje form av spridning. Varje år kommer det att finnas människor som insjuknar i influensa under vinterhalvåret, och ibland ända in på våren. En av de viktigaste uppgifterna för oss som arbetar med kontorsstädning är då att förhindra spridningen genom att hålla kontoren fria från damm, smuts och fett då dessa är en bra grogrund för bakterier. En frekvent återkommande städpatrull, med särskild kompetens för kontorsstädning, kan vara en synnerligen bra investering för ert företag. De bidrar till en friskare och hälsosammare miljö för personalen. Tack vare detta, och andra åtgärder, kan smittan begränsas från att spridas bland er personal. Detta i sin tur sparar tid och pengar då ni slipper leta ersättare – vilket kan vara nog så resurskrävande, även i en storstad som Stockholm. Att sträva efter en god hygien och en välstädad arbetsplats bör därför vara av största vikt.

Luften vi andas 

Kontrollera att ventiler och luftintag är fria från damm och smuts. Ventilationen i ett kontorslandskap är oerhört viktig för hälsa och välbefinnande. Ett dåligt fungerande ventilationssystem kan ge symtom som överkänslighet, trötthet, energibrist eller allergier. Luften vid vissa gator i Stockholm är dessutom känd för att vara en av de mest förorenade i Sverige

Släng onödigt material

Allt som ligger framme och skräpar, och samlar damm, binder partiklar som flyger runt i luften. Ta för vana att direkt städa undan sådant som ska slängas och arkivera sådant som ska sparas så att ytor förblir rena. Detta innebär färre ställen som smuts kan fastna och samlas kring.

Kök och matsal eller fikarum

Ställ in all disk direkt i diskmaskin – om en sådan finns – eller inför rutiner där all personal diskar för hand direkt efter att de använt muggar, tallrikar, kastruller eller skålar. Det kan vara lämpligt att ha desinfektionsmedel på plats så att det finnas till hands om det skulle behövas. Ha gärna en flaska handsprit och en bra tvållösning placerad vid varje handfat eller diskho. Ni kan givetvis även anlita oss ta hand om er disk. Men se då ändå till att hålla den smutsiga disken undanplockad tills vi kommer dit och utför vår kontorsstädning – så att den inte står och drar åt sig bakterier och damm.


Se över golvytor

Är golven täckta med en heltäckningsmatta är kraven på renhållning mycket större för att hålla en god hygien på arbetsplatsen. För att förbättra miljön kan ni antingen införa påbud om att alla anställda ska ha inneskor, så att de inte drar med sig smuts in från de slaskiga gatorna som är typiska för Stockholm. Eller så kan ni använda er av vår kontorsstädning så att vi regelbundet kommer och håller era mattor rena från smuts.


Rengöring av sanitära utrymmen

Använd gärna papper istället för handdukar på kund- och personaltoaletter samt eventuella omklädningsrum. Skulle ni ha som rutin att använda handdukar är det av stor vikt att tvätta dem ofta. I vår kontorsstädning kan ni låta regelbundet byte av handdukar ingå – så ser vi till att det kommer till någon av tvätterierna i Stockholm – och hänger upp nya och fräscha handdukar åt er.

Arbetsrutiner 

På senare år har distansarbete blivit en allt mer förekommande företeelse på företag. Orsaken till det kan vara flera, men ur en hygienklinisk aspekt är det givetvis en fördel att personal som är på väg att bli – eller precis har varit – sjuka, kan sköta sina arbetsuppgifter hemifrån så att de inte riskerar att smitta någon annan på kontoret. Detta blev mer tydligt än någonsin under utbrottet av Covid-19. Att jobba på distans har alltså många hygieniska fördelar som inte går att prata för mycket om. En annan är att det under influensatider blir glesare bland folk inne på ert kontor i Stockholm, så att smittorisken minskar även om någon skulle råka bära på smitta utan att veta om det.

0
Feed

Adress

Jenny Linds gata 10

129 52 Hägersten
Hitta hit

Viktig information angående GDPR: Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Stockholms Allstäd AB aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Stockholms Allstäd AB.