29/01/2021 av Stockholms Allstäd AB
Rena trappor för minskad smittspridning
Trapphus och portuppgångar i företagsbyggnader, offentliga byggnader och flerfamiljshus är fulla av utsatta kontaktytor genom vilka smitta enkelt kan spridas – däribland porthandtag, hissknappar, ledstänger och strömbrytare. Med hjälp av noggrann och frekvent trappstädning går det dock att effektivt minska smittspridningen.
Pandemin fortsätter att hålla ett stadigt grepp om såväl Sverige som världen, varför kraven på extra ordentlig renhållning och noggrann hygien är fortsatt höga. Vid det här laget är vi väl medvetna om att man är mer utsatt i miljöer och utrymmen där många människor vistas samtidigt, eller där många människor passerar under en dag. Trapphus och entréer i olika slags byggnader är typiska sådana miljöer.
Därför är det viktigt med rena trappor
Vare sig det rör sig om trappor i lägenhetshus, företagslokaler, hotell, kommersiella byggnader eller offentliga fastigheter är det nu viktigare än någonsin att prioritera riktigt bra städning och rena, fräscha ytor. Dels för att entrén ska ge ett trevligt och välkomnande intryck – vilket förstås alltid varit viktigt – men framförallt för att minska smittspridningen. Boende, anställda, kunder och besökare ska kunna känna sig trygga med att gå i trappor eller åka hiss.
Behovet av trappstädning är alltså högt för alla slags byggnader överlag, men vissa är förstås också mer utsatta än andra. I ett flerfamiljshus med låst port kanske det räcker med städning en gång varannan dag, medan en trappuppgång i en offentlig byggnad mycket väl kan behöva städas en eller till och med två gånger om dagen.
Mycket handlar om hur strid genomströmningen av människor är. Ju fler som passerar genom ett trapphus varje dag, desto större är risken för smittspridning via kontaktytor som många rör vid. Hur ofta ett trapphus bör städas beror alltså på flera olika faktorer.
Tips för bättre trappstädning
Som fastighetsägare, hyresvärd, bostadsrättsförening eller företag behöver man sällan tänka så mycket på själva trappstädningen som sådan eftersom man i regel låter en professionell städfirma sköta det. Utöver de praktiska städmomenten finns dock en del saker runt omkring som kan vara bra att göra för ett bättre resultat – och som vi tipsar om nedan.
5 tips för att underlätta trappstädningen och minska smittspridningen:
- Försök att schemalägga städningen på en tid då endast få människor vanligen rör sig i trapphuset – exempelvis tidig morgon
- Se gärna till att det finns handsprit innanför porten
- Sätt upp en informationslapp om när städning av trapphus sker, på vilka dagar och tider
- Om möjligt – se till att entré och trapphus vädras några gånger per dag
- Undvik att belamra entré och portuppgångar med cyklar, barnvagnar och annat som gör det svårt att komma åt vid städning
Fem enkla, men effektiva knep som i kombination med professionell trappstädning bidrar till att miljön i trapphus och portuppgångar blir tryggare och mer hygienisk att vistas i.
Vill ni veta mer om trappstädning – antingen i pandemitider eller rent generellt – eller önskar ni ett kostnadsförslag på trappstädning från Stockholms Allstäd? Kontakta oss via mail eller telefon så hjälper vi er.
FAQ
Hur lång tid tar det att städa ett trapphus?
Det beror på hur stort trapphuset är och hur många våningar det rör sig om, men vanligtvis tar det några timmar.
Krävs det speciella rengöringsmedel för trappstädning under covid-19?
Nej. Noggrann städning med vanliga rengöringsmedel räcker.
Vilken städutrustning krävs för trappstädning?
I regel används vanliga städredskap som dammsugare och/eller torrmopp, trasor, våtmopp och olika rengöringsmedel.