Fönsterputs - Få bort envisa fläckar på fönster | Stockholms Allstäd

En guide till att ta bort fläckar på fönster som inte går bort

Fläckar på fönster som inte går bort kan vara frustrerande och ge dina fönster en oönskad smutsig look, trots att du har gjort allt du kan för att rengöra dem. I den här guiden kommer vi att gå igenom olika typer av fläckar, varför de uppstår, och hur du effektivt kan ta bort dem. Oavsett om du har problem med hårda vattenfläckar, kalkavlagringar, eller annan typ av föroreningar, så har vi lösningarna för dig.


Vanliga typer av fläckar på fönster

Hårda vattenfläckar

Hårda vattenfläckar uppstår när vatten, som innehåller mineraler som kalcium och magnesium, avdunstar och lämnar kvar dessa mineraler på glasytan. Dessa fläckar ser ofta ut som vita, dimmiga fläckar och kan vara svåra att ta bort med vanlig fönsterputs.

Kalkavlagringar

Kalkavlagringar är resultatet av vatten med hög kalkhalt som avdunstar och lämnar kvar kalk på glasytan. Dessa avlagringar kan bli mycket synliga och svåra att få bort utan rätt teknik och produkter.

Etsningar och utfallningar

Etsningar och utfallningar kan uppstå på glasytor som en följd av kemiska reaktioner mellan glaset och olika ämnen, såsom syror eller alkalier. Dessa kan orsaka permanenta skador om de inte hanteras på rätt sätt.

Steg-för-steg guide till att ta bort envisa fläckar

Material och verktyg du behöver

  • Destillerat vatten
  • Vinäger
  • Bakpulver
  • Isopropylalkohol
  • Fönsterskrapa
  • Mjuk trasa eller mikrofiberduk
  • Fönsterputsmedel
  • Skyddshandskar

Steg 1: Förberedelse

Börja med att samla alla nödvändiga material och verktyg. Se till att arbeta i ett välventilerat område, speciellt om du använder kemikalier som isopropylalkohol.

Steg 2: Använd destillerat vatten och vinäger

Blanda lika delar destillerat vatten och vit vinäger i en sprayflaska. Spraya lösningen generöst på de drabbade områdena och låt den verka i några minuter. Vinägerns surhet hjälper till att bryta ner mineralavlagringar.

Steg 3: Skrubba med bakpulver

Gör en pasta av bakpulver och lite vatten. Applicera pastan på fläckarna och skrubba försiktigt med en mjuk trasa eller mikrofiberduk. Bakpulver fungerar som ett milt slipmedel och hjälper till att ta bort envisa fläckar utan att skada glaset.

Steg 4: Använd isopropylalkohol

För riktigt envisa fläckar kan du använda isopropylalkohol. Applicera alkoholen på en trasa och gnugga försiktigt på fläckarna. Isopropylalkohol är effektivt mot många typer av fläckar och avlagringar.

Steg 5: Skrapa bort avlagringar

Om fläckarna fortfarande är kvar, använd en fönsterskrapa för att försiktigt skrapa bort avlagringarna. Var noga med att hålla skrapan i en vinkel för att undvika att repa glaset.

Förebyggande av framtida fläckar på fönstret

Regelbunden rengöring

Att hålla dina fönster rena regelbundet är nyckeln till att förhindra uppbyggnad av fläckar och avlagringar. Använd ett bra fönsterputsmedel och en mikrofiberduk för bästa resultat.

Användning av destillerat vatten

Om möjligt, använd destillerat vatten istället för kranvatten vid rengöring av fönster. Destillerat vatten innehåller inga mineraler som kan orsaka fläckar.

Behandla med en vattenavvisande lösning

Efter rengöring kan du behandla fönstren med en vattenavvisande lösning som gör det svårare för mineraler att fastna på glaset. Dessa produkter skapar en skyddande barriär på glasytan.

Anlita professionell hjälp

Om du trots alla försök fortfarande har problem med envisa fläckar, eller om du helt enkelt vill ha professionella resultat utan ansträngning, kan du alltid anlita en städfirma som specialiserar sig på fönsterputsning.

Kontakta oss för professionell fönsterputsning i Stockholm

Vi på Stockholms Allstäd erbjuder professionell fönsterputsning i Stockholm som garanterar att dina fönster blir skinande rena. Vi använder de bästa produkterna och teknikerna för att säkerställa att alla typer av fläckar och avlagringar avlägsnas effektivt. Förutom fönsterputsning erbjuder vi även en rad andra städtjänster såsom trappstädning, kontorsstädning, butiksstädning, byggstädning, flyttstädning, hemstädning, storstädning och mattvätt i Stockholmsområdet.

Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert så hjälper vi dig att få dina fönster att skina!


 

0
Feed

Adress

Jenny Linds gata 10

129 52 Hägersten
Hitta hit

Viktig information angående GDPR: Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Stockholms Allstäd AB aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Stockholms Allstäd AB.