Få bort fettfläckar på tapet - Stockholms Allstäd

Så får du bort envisa fettfläckar på tapeter med de bästa husmorsknepen

Har du också upplevt frustrationen av att upptäcka fettfläckar på din fina tapet? Oavsett om det är i köket, där matlagning lätt stänker fett på väggarna eller i matsalen där matbitar ibland missar munnen, så kan dessa fläckar vara svåra att få bort. Vi har samlat de bästa husmorsknepen för att hjälpa dig få bort envisa fläckar. Men i vissa fall kan det vara bättre att anlita ett professionellt städbolag för att inte skada tapeten ytterligare.


Varför fett fastnar på tapeter

Fett är notoriskt för sin förmåga att fastna på ytor och skapa fläckar som är svåra att få bort. På tapeter, speciellt de med texturer eller delikata mönster, kan fett tränga in och fastna i fibrerna, vilket gör det extra svårt att rengöra utan att skada tapetens utseende.

 

Tio husmorsknep för att ta bort fettfläckar på tapeter

 

 1. Bakpulver: En klassiker för fettfläckar. Blanda bakpulver med lite vatten till en pasta, applicera på fläcken, låt verka och torka sedan av.

 2. Ättika och vatten: Blanda lika delar ättika och vatten, spraya på fläcken, låt sitta en stund och torka sedan med en ren trasa.

 3. Diskmedel: Perfekt för att bryta ner fett. Applicera en blandning av vatten och diskmedel, och torka sedan försiktigt bort fläcken.

 4. Potatismjöl: Strö över fettfläcken och låt det absorbera fettet innan du borstar bort det.

 5. Majsstärkelse: Fungerar likt potatismjöl. Applicera på fläcken, låt verka, och dammsug sedan bort.

 6. Glycerin: Applicera glycerin på fläcken för att mjuka upp den innan du torkar av med en fuktig trasa.

 7. Hårtork: Värme kan hjälpa till att lösa upp fettet. Värm fläcken försiktigt med en hårtork och torka sedan rent.

 8. Isopropanol (alkoholrengöring): Använd en trasa doppad i isopropanol för att försiktigt torka bort fettet.

 9. Salt: Om fettfläcken är på en tapet vid spisen kan salt hjälpa till att suga upp fett. Strö över, låt verka, och borsta sedan bort.

 10. Väteperoxid: Bra för ljusa tapeter. Testa först på en undanskymd del av tapeten, applicera sedan försiktigt på fläcken och torka rent.

Förberedelser innan du börjar

Testa alltid rengöringslösningen på ett litet, dolt område av tapeten för att se hur den reagerar. Detta är särskilt viktigt för att undvika skador eller missfärgning. Se också till att trasan eller svampen du använder är ren för att undvika ytterligare skador på tapeten.

Anpassa lösningen efter fläcktypen

 • Fettfläckar: Som tidigare nämnt, kan bakpulver eller majsstärkelse användas för att absorbera fett på känsliga tapeter. För mer tåliga tapeter kan en lösning av diskmedel och vatten användas.

 • Vattenbaserade fläckar (som kaffe, te, saft): Här kan du ofta använda en fuktig trasa med lite diskmedel, speciellt på vinyltapeter. För känsligare tapeter kan en professionell fläckborttagare vara nödvändig.

 • Bläck och pennfläckar: Alkohol eller en alkoholbaserad handdesinfektionsmedel kan dabba försiktigt på fläcken. Detta gäller dock främst för tapeter som tål sådana lösningar.

 • Mögel eller mildew: Dessa kräver oftast en blandning av blekmedel och vatten (endast för icke-porösa och fuktbeständiga tapeter). Använd aldrig blekmedel på känsliga tapeter utan kontakta professionella städtjänster istället.

Anlita professionell städhjälp

För dyrbara eller mycket känsliga tapeter, och för allvarliga eller svårborttagna fläckar, är det ofta bäst att konsultera med eller anlita en professionell städfirma. Vi har rätt kunskap och verktyg för att säkert rengöra olika typer av tapeter utan att orsaka skador.

Genom att förstå både din tapets material och fläckens natur kan du välja den mest effektiva och säkra metoden för att hålla dina väggar rena och i gott skick. Vi erbjuder konsultation och tjänster i form av hemstädning, klottersanering och storstädning i Stockholm som kan hjälpa dig med både vardaglig rengöring och svårare fläckborttagning. Vi använder dessutom avancerade tekniker och miljövänliga produkter för att effektivt rengöra dina tapeter utan skador.

Kontakta oss idag!

Låt inte fettfläckar på tapeter vara en börda längre. Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert och låt våra expertstädare återställa ditt hem till dess forna glans. Vi erbjuder även tjänster som trappstädning i Stockholm, kontorsstädning, flyttstädning och fönsterputsning för att hålla ditt hem eller kontor rent och inbjudande.

 

 

Hur tar jag bort fettfläckar från tapeten?

Använd en mild lösning av vatten och diskmedel för att varsamt rengöra fläcken. För känsligare tapeter, testa metoden på en mindre synlig del först.

Vilka produkter ska jag undvika att använda på min tapet?

Undvik starka kemikalier som blekmedel eller ammoniak som kan skada eller missfärga tapeten.

Kan jag använda ångrengöring på min tapet?

Ångrengöring rekommenderas inte för papperstapeter eller andra känsliga material då värmen och fukten kan orsaka skador.

0
Feed

Adress

Jenny Linds gata 10

129 52 Hägersten
Hitta hit

Viktig information angående GDPR: Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Stockholms Allstäd AB aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Stockholms Allstäd AB.